Wat is een recruiter?

“Wat is een recruiter?” Een zin waarop ongeveer 880 keer op wordt gezocht per maand. Dat is best veel dus blijkbaar is er veel vraag naar! Vandaar dat ik er maar eens over ging schrijven om jou van de juiste informatie te voorzien.

Tja, maar wat is een recruiter nu eigenlijk?

Tegenwoordig kun je op de vraag wat een recruiter nu eigenlijk is, meerdere antwoorden geven. De een zal zeggen: ‘Iemand die de buurman belt en vraagt of hij over wilt stappen van baan (headhunten)‘. De ander zegt: ‘Dat is dé persoon binnen HR die het werkgeversmerk versterkt en banen goed weet te vermarkten‘. Weer een ander zal zeggen: ‘Dat is een specialist die ervoor zorgt dat de sollicitant in de watten wordt gelegd tijdens de hele sollicitatiereis‘. Lastig verhaal dus!

Recruiter & recruitment marketeer: twee handen op een buik

Er is van de bovenstaande antwoorden geen enkel fout antwoord. De krappe arbeidsmarkt vraagt erom dat er creatief moet worden gedacht en dus ook binnen recruitment. Ik vergelijk recruitment zelf altijd met de sales- en marketingafdeling. De marketeer ondersteunt de accountmanager, zodat de accountmanager meer kan verkopen. Indirect komt dit weer door de marketeer. Ze zijn afhankelijk van elkaar en zo zie ik dat ook binnen recruitment. 

De recruiter zoekt de kandidaten (klanten) actief op en gebruikt daarvoor verschillende middelen. Wanneer de recruiter ondersteuning krijgt van een recruitment marketeer dan is dat veel makkelijker binnenkomen bij kandidaten. Ook deze twee kunnen niet zonder elkaar om het optimale rendement te behalen uit je recruitmentapparaat.

Lastig verhaal hoor, echt! 

Om op de vraag terug te komen “Wat is een recruiter?”. Uhhh, lastig verhaal. Dat is maar net welke achtergrond en interesses je zelf hebt. Een recruiter kan bij de ene organisatie degene zijn die met recruitment marketing bezig is en bij de andere organisatie helemaal niet. Daar ligt de focus misschien wel enkel op sourcing van kandidaten. Dat is een wezenlijk ander vakgebied, waarvoor je andere skills moet hebben. Ik kan je daarom niet echt een hapklaar antwoord geven. Wat ik wel kan doen is het onderstaande.

Wil je even contact? Gewoon, omdat het kan?

Vanuit mijn eigen ervaring sta ik andere interim recruiters altijd graag te woord. Misschien zorgt dit wel voor inzichten. Je weet het nooit! Of dit nu face-to-face is of via WhatsApp. Als je behoefte voelt om in contact te komen dan app of bel gerust naar 06 45 84 18 55 📞. Oja, en volgen wij elkaar al op Volg Robert op Instagram ?

Contact met Robert