Freelance recruiter: hoe is dat nu eigenlijk?

Ik wijd deze pagina aan jou, freelance recruiter! Wanneer je op deze pagina terecht bent gekomen ben je misschien wel aan het zoeken en ervaringen aan het lezen van anderen. Je zit met de vraag: hoe is dat nu eigenlijk, dat werken als freelance recruiter. Nou, daar heb ik wel een antwoord op: superleuk, cool, het is hard werken en niets komt vanzelf aanwaaien. In the end geeft het me wel voldoening dat ik technische bedrijven goed kan helpen met mijn inbound recruitment expertise.

Meer vrijheid

Die eerste drie kun je waarschijnlijk makkelijk plaatsen, maar die laatste -niets komt aanwaaien- zal ik nader toelichten. Ik ben al een mooi poosje ondernemer en heb verschillende ondernemingen gehad. Zelf leer ik enorm door vallen en opstaan en ik hou van dingen uitproberen. Wanneer anderen zeggen: “nee, dat kan niet”, dan zie ik juist kansen. Ik vind dit zelf een goede eigenschap, maar niet iedereen is dat natuurlijk met mij eens. Toen ik begon verhuurde ik mijzelf als freelance recruiter en naarmate de tijd en ervaring verstreek ging ik diensten / pakketten verkopen. Natuurlijk omdat ik sterk geloof in inbound recruitment, maar ook omdat je zo meer vrijheid krijgt. In de hele periode dat ik zelfstandige was heb ik verschillende dingen uitgeprobeerd, maar wel allemaal in dezelfde hoek, recruitmentmarketing.

Als freelance recruiter komt niets je aanwaaien

In mijn ervaring komt niet je aanwaaien. Sommige freelancers vinden het top om zich voor 1 of 2 jaar te committeren aan één organisatie om vervolgens direct weer bij een ander aan de slag te gaan voor 1 jaar. Dat vergt relatief weinig acquisitie, maar dan is het netwerk belangrijk. Wanneer je, net zoals ik, op zoek bent naar meer vrijheid, verschillende klussen tegelijk en meer omzet dan moet je actief op zoek naar nieuwe klanten. Het is heel normaal om 10 acquisitiegesprekken te voeren en achteraf te horen dat je het bij 9 bedrijven niet geworden bent. Ik haal kracht uit die ene JA en ik denk dan alleen maar “hmmm, ik moet nu dan maar eens bij 100 bedrijven op gesprek gaan om er 10 over te houden”. Wat ik wil zeggen met deze tekst: niets komt je aanwaaien als freelance recruiter, of je nu lang op klussen zit of van korte klussen houdt net zoals ik.

Even videobellen?

Vanuit mijn eigen ervaring help ik andere startende freelance recruiters op weg. Of dit nu face-to-face is of via WhatsApp. Als je behoefte voelt om in contact te komen dan app of bel gerust naar 085 401 59 38. Volg jij mij al op Instagram?

Contact met Robert