Niet-ziek-bonus en corona. Is dat wel zo slim?

Inmiddels is het coronavirus dagelijks onderdeel van ons leven en werk geworden. Ook bij HR zijn we druk met ziekteverzuim, preventiemaatregelen en uiteraard ook de reguliere HR-werkzaamheden. Er is binnen HR een belangrijk onderwerp dat ik eens wil uitlichten en dat met de komst van COVID-19 zelfs gevaarlijk kan zijn: de niet-ziek-bonus.

Als inbound recruitmentspecialist kom ik ook tijdens deze coronacrisis nog bij technische- en industriële organisaties over de vloer. Ik zorg ervoor dat deze bedrijven hun vacatures zelf kunnen vervullen, zonder tussenkomst van een uitzendbureau. Dat begint vrijwel altijd met het creëren van eengoede vacaturetekst naar aanleiding van het voeren van een uitgebreide vacature intake. De unique selling points (USP’s) moeten natuurlijk wel terugkomen in die tekst en in de arbeidsvoorwaarden. In die vacaturetekst staan natuurlijk heel netjes alle secundaire arbeidsvoorwaarden uitgeschreven. Soms kom ik het daar nog tegen dat er een zogeheten ‘niet-ziek-bonus’ wordt uitgekeerd wanneer je dus niet ziek bent. Hier verbaas ik mij dan over.

De-niet-ziek-bonus is géén USP.

Regelmatig ga ik met deze organisaties hierover de discussie aan: welke redenen zijn er om deze arbeidsvoorwaarde nog steeds te laten bestaan? Ook voor corona deed ik dat al. Want persoonlijk vind ik het geen USP dat de werkgever stimuleert om, als je eventueel ziek bent, toch naar je werk te gaan. De bedrijven kunnen deze regel vaak niet zomaar aanpassen, maar ik vind het toch belangrijk dat jij er als HR-professional over nadenkt of deze bonus wel zo slim is.

Het is een open deur, maar stel je voor dat je met honderd personen in een drukke logistieke- of productieomgeving werkt en er zijn wat mensen ziek. Dan is de kans op besmetting natuurlijk groot. Vaak hebben logistieke en productieachtige ruimtes ook nog een lage luchtvochtigheid en als ik sommige experts moet geloven dan blijven de aerosolen, met wellicht corona daarin, daar lang zweven. Mijn zorgen hierover zijn ook niet vreemd, want zelfs toen ik dit artikel schreef kwam er landelijk in het nieuws dat een groot foodbedrijf verplicht twee weken dicht moet omdat er 45 medewerkers (van de zeshonderd!) besmet zijn met COVID-19. Het gevolg: het bedrijf twee weken stil en alle zeshonderd medewerkers verplicht twee weken in quarantaine. Een gevaarlijke ontwikkeling dus die naast het gezondheidsaspect ook direct schade aanbrengt aan het bedrijfseconomische deel.

Geen grootverdieners

Daarnaast vind ik het goed om te benoemen dat de mensen in de logistiek en/of productie vaak geen grootverdieners zijn en zij in hun huishoudbudget rekening houden met die bonus. Wanneer die dan ineens weg dreigt te vallen en het budget wordt daardoor nog lager, dan is de drempel om toch maar te gaan werken, wel heel laag. Met eventuele gevolgen van dien.

Dus, lieve HR-professional. Is het in deze coronatijd wel zo handig om die niet-ziek-bonus in stand te houden? Ik denk van niet.

-> Ik stel me even kort voor, goed?

Technische bedrijven helpen om de juiste sollicitanten aan tafel te krijgen; daar word ik blij van! Ik doe dit met inbound recruitment en dit is misschien anders dan je gewend bent. Ik breng jouw vacature(s) naar de ideale kandidaat. Het is mijn ambitie om dé “go-to-guy” te worden voor bedrijven die de beste medewerkers in huis willen halen. Bedrijven die snappen dat inbound recruitment daarvoor hét middel is. Check ook de websites www.vacaturevideo.nl en www.recruitmentstrategie.com.